MSG ile dijital platform Spotify arasında uzun süredir yaşanan sorunun çözülmesi için ilk adım atıldı. Gerçekleştirilen toplantıda, müzik sektörünün bot yükleme ve playlist listelerinin rüşvetle oluşturulduğu yönündeki iddiaların da yer aldığı bir çok konu başlığı masaya yatırıldı. İşte detaylar...
|
GİRİŞ:
10.07.2025
12:23
|
GÜNCELLEME:
10.07.2025
12:26
'Spotify Sorunu' sonrasında uzun zamandır görüşme talebine dönüş yapmayan İsveç menşeli dijital platform Spotify, geçtiğimiz günlerde toplantı yapılmasını kabul etmişti. Dijital müzik ekosisteminde yaşanan dönüşüme yön vermek ve eser sahiplerinin haklarını daha etkin şekilde savunmak amacıyla önemli adımlar atan Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Spotify’ın üst düzey yöneticileriyle stratejik bir toplantı gerçekleştirdi.
Söz konusu temas, MSG’nin geçtiğimiz aylarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebiyle ve yoğun katılımla düzenlediği, sektörde geniş yankı uyandıran 'Dijital Müzik Platformları Çalıştayı' kapsamında duyurulmuştu. 100'den fazla sektör temsilcisinin katıldığı çalıştayda, dijital müzik platformlarıyla yaşanan sorunlar açıkça ele alınmış, Spotify ile yapıcı bir diyalog kurulması yönünde güçlü bir irade ortaya konmuştu.

FERHAT GÖÇER VE BİROL NAMOĞLU KATILDI
Bu çağrının somut bir sonucu olarak gerçekleşen toplantıya, MSG adına Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Göçer ve Başkan Yardımcısı Birol Namoğlu katılırken, Spotify tarafı ise yurt dışından üç üst düzey yöneticiyle temsil edildi. Görüşme, Türkiye müzik endüstrisinin geleceğine yön verecek yapıcı ve stratejik bir diyalog ortamında gerçekleşti.
TOPLANTININ ANA GÜNDEM MADDELERİ
Haberturk'te yer alan habere göre toplantıda, Türkiye’deki sanatçılar ve eser sahiplerinin Spotify’dan beklentileri detaylı şekilde aktarılırken; Dijital Müzik Platformları Çalıştayı raporu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüş ve talepleri ile Rekabet Kurumu tarafından başlatılan soruşturma da ana gündem başlıkları arasında yer aldı.

EDİTORYAL PLAYLİST ŞEFFAFLIĞI VE MANİPÜLASYON İDDİALARI
Spotify’ın çalma listesi oluşturma süreçlerinde daha fazla şeffaflık sağlanması gerektiği vurgulandı. Playlist satışı ve bot dinlenme gibi etik dışı manipülasyon iddialarının sektörde ciddi güven kayıplarına yol açtığı, bu nedenle önleyici politikaların acilen hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi.
TÜRKİYE’DEKİ ABONELİK FİYATLANDIRMA POLİTİKALARI
MSG tarafından müzik sektörünün abonelik fiyatlarının güncellenmesine yönelik beklentisi aktarıldı. Ayrıca, Türkiye’deki müzik tüketicilerinin alışkanlık ve eğilimlerini ortaya koyan, MSG tarafından 2 bin kişiyle gerçekleştirilen saha araştırmasının sonuçları Spotify yetkilileriyle paylaşıldı.

TÜRK ESER SAHİPLERİNE YÖNELİK GÖRÜNÜRLÜK VE DESTEK PROJELERİ
Toplantıda, Türk eser sahiplerinin dijital platformlarda daha fazla görünürlük kazanmasını ve desteklenmesini amaçlayan projeler de gündeme geldi. Bu doğrultuda, Spotify’ın global ölçekte yürüttüğü 'Noteable' programının Türkiye’ye özel bir versiyonu olan 'Noteable Türkiye' projesi önerildi. Proje kapsamında, Türk bestecilere yönelik çalma listeleri ve tanıtım mekanizmalarının geliştirilmesi, yerel müzik türlerinin platform içinde daha güçlü temsil edilmesi ve 'Live at Istanbul Studios' gibi kültürel performans projelerinin hayata geçirilmesi teklif edildi.
İÇERİK HASSASİYETLERİ VE TOPLUMSAL DEĞERLER
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kamu otoriteleri tarafından önemle takip edilen içerik hassasiyetleri doğrultusunda, çalma listeleri ve şarkı seçimlerinde toplumsal değerlere duyarlı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği vurgulandı.
Spotify yetkilileri, toplantı sırasında MSG tarafından iletilen değerlendirme, beklenti ve hassasiyetleri dikkatle not ettiklerini belirtti. Ayrıca, son dönemde kamuoyunda öne çıkan içerik hassasiyetleri ile Rekabet Kurumu tarafından başlatılan incelemeyi büyük bir ciddiyetle ele aldıklarını vurguladılar. Bu doğrultuda, sürece duyarlılıkla yaklaştıklarını ve oluşabilecek tüm senaryoları kapsamlı biçimde değerlendirmekte olduklarını ifade ettiler.