ABD’li firma, Filistinlileri “yeniden yerleştirme” planını modelledi. Senaryoya göre 500 binden fazla Gazzelinin kişi başı 9 bin dolar değerindeki yeniden yerleştirme paketi ile bölgeden ayrılmaya ikna edilmesi öngörüldü

ABD merkezli danışmanlık firması Boston Consulting Group'un (BCG), yüzlerce Filistinlinin öldürüldüğü İsrail- ABD güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) girişimini geliştirmek için milyonlarca dolarlık sözleşme imzaladığı ve Gazze'deki Filistinlileri "yeniden yerleştirme" planını modellediği ortaya çıktı. Financial Times (FT) gazetesinin haberinde, gazete tarafından konuyla ilgili yürütülen soruşturmanın sonuçları paylaşıldı.
Soruşturmaya göre, BCG, Gazze'de Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki yardım koordinasyon mekanizmalarının yerini almak üzere İsrail-ABD güdümlü GHF planının tasarlanmasına ve yürütülmesine yardımcı oldu. BCG'nin Gazze'nin savaş sonrası yeniden inşası için yüz binlerce Filistinlinin bölgeden taşınması planıyla ilgili finansal model hazırladığı öne sürülen soruşturmada, modeldeki senaryolardan birinde 500 binden fazla Gazzelinin kişi başı 9 bin dolar değerinde "yeniden yerleştirme paketi" ile bölgeden ayrılmaya ikna edilmesi ve bu kişilerin dörtte üçünün geri dönmemesinin öngörüldüğü kaydedildi.
YARDIM DEĞİL ÖLÜM TUZAĞI
Ortaya çıkan bilgiler, BCG'nin girişimin güvenlik boyutunu geliştirmedeki rolüne dair de soru işaretleri yarattı. İsrail-ABD güdümlü GHF'ye yönelik eleştirilerin ardından BCG'den yapılan açıklamada, bu vakıf ile yürütülen işbirliğinin sonlandırıldığı, bölgedeki yardım faaliyetlerinin durdurulduğu belirtilmişti. "Gazze İnsani Yardım Vakfı", 27 Mayıs'ta "Gazze'de operasyona başladığını" ve sözde yardım dağıtımı için tırların yola çıktığını duyurmuştu. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'nde 3'ü güneyde, biri kuzeyde olmak üzere 4 sözde yardım dağıtım merkezi kurulduğunu ilan etmişti.
NAZİ TOPLAMA KAMPI GİBİ
Gazze Şeridi'ni kantonlara bölerek yaklaşık yüzde 80'inden fazlasını Filistinliler için yasak bölge ilan eden İsrail ordusu, sözde yardım dağıtım merkezlerinden Morag Koridoru üzerindeki 2'sinin faaliyetlerine başladığını kaydetmişti.
Gazze İnsani Yardım Vakfı kontrolündeki dağıtım noktasından gelen görüntüler, sosyal medya kullanıcıları tarafından İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Nazilerin kurduğu toplama kamplarında çekilen sembol fotoğrafa benzetilmişti.
ATEŞKESE GİDERKEN BOMBA YAĞDIRDILAR
Gazze Şeridi'nde aylardır süren soykırımda ateşkesin sağlanması için kritik adım atılırken, bölgede katil İsrail ordusunun katliamları sürüyor. Gözler ateşkes sürecine çevrilmişken İsrail ordusu Gazze'ye yine ölüm kustu. Son 24 saatte düzenlenen saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 80 kişi daha hayatını kaybetti. İsrailli yetkililer ise müzakere heyetinin ateşkes görüşmeleri için Katar'a gideceğini aktardı. İsrail Başbakanlık Ofisi, "Hamas'ın Katar'ın (ateşkes) önerisinde yapmak istediği değişiklikler dün gece bize iletildi ve bunlar İsrail için kabul edilebilir değil" açıklamasında bulundu.
Öte yandan, Hamas'ın, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes ve esir takası anlaşması teklifine yanıtında, eski insani yardım dağıtım mekanizmasına dönülmesi, müzakere sürecinde kalıcı ateşkes sağlanamazsa İsrail'in saldırılara dönmeyeceğine ilişkin güvence verilmesi ve İsrail ordusunun Gazze'de işgal ettiği bölgelerden çekilmesi konularında taleplerde bulunduğu iddia edildi.
DÜNYA GAZZE İÇİN YÜRÜDÜ
Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan meydanlara çıkarak İsrail'in Gazze soykırımını lanetledi. Fransa, Hollanda ve İsveç'te, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar yüzlerce Filistin destekçisinin katılımıyla düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Fransa'nın başkenti Paris'te, "Gazze'de soykırım dursun" talebiyle binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Hollanda'da, GKN Fokker şirketinin İsrail'in kullandığı F-35 savaş uçaklarına parça ihraç etmesine karşı protesto gösterisi düzenlendi. İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce kişi parlamento önüne kadar yürüyerek hükümeti İsrail'e karşı suskun kalmakla suçladı. Göstericiler, Filistin bayrakları, İsrail saldırılarında yaşamını yitiren çocukların fotoğrafları ve "Siyonist rejimin Filistin'deki soykırımını durdurun" yazılı pankartlar taşıdı. Öte yandan İsrail'de savunma bakanlığı önünde toplanan Tel Aviv'deki göstericiler Başbakan Benyamin Netanyahu'dan Gazze'deki saldırılları sonandırmasını ve esir takası anlaşmasını yapmasını istedi. Netanyhau'nun Holokost'u pankarları taşıyan göstericiler ABD Başkanı Donald Trump'tan yardım istedi.
İSRAİL'DEN İTİRAF: ORDU BAŞARISIZ OLDU
İsrail kabinesinde yeni bir kriz yaşandı. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, güvenlik kabinesinde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'e yüklenerek "İsrail ordusu başarısız oldu" itirafında bulunduğu aktarıldı. Smotrich'in İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım konusunda "büyük bir başarısızlık" yaşadığını söylediği, Zamir'in ise bu sözlere "Siz İsrail ordusuna karşısınız" şeklinde karşılık verdiği aktarıldı. Öte yandan Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes anlaşmasına ulaşılması durumunda dahi güneydeki Refah'ta sözde "insani yardım şehri" kurulması talimatı verdiği kaydedildi. İsrail'in Refah ve Han Yunus kentlerini birbirinden ayıran Morag koridorlarından çekilmeyerek Refah'ı kontrol altında tutmakta ısrarcı olduğu belirtildi.