Çocuk nörolojisi uzmanı Uzm. Dr. Emek Uyur’un danışmanlığında Yasemin Temizarabacı’nın yazdığı, Gülşah Alçın Özek ve Tuğçe Karaburçak’ın resimlediği kitaplar www.cocukhaklarikultursanatdernegi.org adresinden ücretsiz olarak indirebiliyor. Kitapların ekim ayında basılması ve ücretsiz olarak dağıtılması planlanıyor. 3-7 yaş grubu çocuklara yönelik, otizmli, Down sendromlu ve serebral palsili çocukların kendileriyle özdeşleştirebilecekleri karakterlerin pozitif ve umutlu hikâyelerine yer verildi.



Tanıtım metninden
Kitapların; 3-7 yaş grubu özel gereksinimli çocuklar, ebeveynler, bakım verenler, eğitimciler, uzmanlar için destekleyici olması ve farklılıkların kabul edilmesine katkıda bulunması umut ediliyor.
Kitaplar Hakkında:
Lemur Yağmur Her Gün Biraz Daha Güçleniyor: Yavru lemurlar, annelerinin sırtına tutunarak büyür, ağaçlara tırmanır, meyve toplar, kendi aralarında konuşur, mırıldanır ve şarkı söylerler. Serebral palsili lemur yavrusu Yağmur’un ise tüm bunları yapabilmek için büyük çaba göstermesi gerekir. Yağmur, Bilge Lemur’un yol göstericiliğinde, cesaretle sürdürdüğü çalışmalar; ailesi ve arkadaşlarının sevgisiyle her gün biraz daha güçlenir. Birlikte yaşamaya ve dayanışmaya dair bir hikâye.
Mirket Misket Kendine İyi Gelen Şeyi Keşfediyor: Mirket sürüsünün yeni yavrularından olan Misket, ailesindeki diğer bireylerin aksine sarılmaktan, güreşmekten, dokunulmaktan hoşlanmaz. Oyunları ve davranışları diğer yavrulardan farklı olan Misket’i, sürü kabul etmekte zorlanır. Yağmurlar nedeniyle yuvalarını sel bastığında, diğer mirketler kaçarken Misket su birikintisinde neşeyle yüzmeye başlar. Zamanla sürü; onun farklılıklarını kabul etmeye, ona saygı ve sevgiyle destek olmaya, anne babasına yardımcı olmaya başlar. Kalabalık sürüler hâlinde yaşayan ve sosyal bir tür olarak tanımlanan mirketler arasında, otizmli bir mirket yavrusunun kendisini iyi hissettiren şeyi bulmasına, birlikte yaşamaya, farklılıkların kabulüne ve dayanışmaya dair bir hikâye.
Panda Patik Yavaş Yavaş Öğreniyor: Down sendromlu panda yavrusu Patik’in, annesinin yanında sevgi ve güvenle büyürken, bir yandan da hayata hazırlanması gerekiyor. Patik’in annesi; doğada yavrularına düşkünlüğüyle bilinen, yavrularını tek başına yaşamaya hazır olana kadar sabırla büyüten tüm anne pandalar gibi Patik’in yanında. Ama elbette onun da anlaşılmaya, paylaşmaya ve desteğe ihtiyacı var. Meraklı ve neşeli Panda Patik, arkadaşı Pamuk ve yeni arkadaşlarının da desteğiyle cesaretle çalışarak her şeyi yavaş yavaş öğreniyor. Birlikte atılan küçük adımlar, onları bağımsızlığa götürüyor. Dayanışmaya, birlikte güçlenmeye ve bağımsızlığa dair bir hikâye.
“Çocukların kendileri gibi olmayanları, ‘başka’larını anlamaları ve ‘başka’larıyla beraber olmanın yollarını arayıp bulmaları için barışçı ve iyilikle dolu öyküler.” – Yankı Yazgan
Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği
Yaşları 6-12 arasında değişen on bir arkadaş, 2005 yılında Güney Asya’da meydana gelen deprem felaketi sonrası yaşıtları olan depremzede çocuklara yardım etmek için harekete geçtiler. Ailelerinin ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin desteği ile “UNICEF Gönüllü Çocuklar Kulubü” kurdular. Yedi yıl boyunca UNICEF çatısı altında devam eden çalışmaları sonrası, yetişkinliğe adım attıkları sıralarda, 9 Aralık 2012’de Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği’ni kurdular.
Bursa’da bulunan Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği, çocuk haklarının gelişmesi, yaygınlaşması ve uygulanması amacıyla, Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali, film gösterimleri, sergiler, atölye çalışmaları gibi etkinlikler ve yayınlar yaparak çalışmalarını sürdürüyor.
www.cocukhaklarikultursanatdernegi.org
*Bu proje Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile yürütülmektedir.